- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Námi oslovená rádoby výživová poradkyně Eli poslala jídelníček. Jídelníček pro králíka nebo vegetariána. Jídelníček z jehož nabídky musí člověk polykat i vzduch, aby se cítil nasycen. Neustále se tu opakuje lilek, cuketa, lilek, dýně, cuketa, mrkev, kedluben, lilek, cuketa, tofu, cuketa.... Studuji nabídku jídel bez vážení a jakéhokoli smyslu nahoru a dolu a hledám ta správná slova, jak ho přetlumočit manželovi a vybarvit mu ho v nejlepších barvách. Nedaří se ani po telefonické konzultaci s výživovou poradkyní. A tak si tak trochu myslím, že jsme naletěli nebo jsem měli mylné představy. Beru vše do svých rukou a snažím se vybrat aspoň minimum použitelného a stravitelného. Převážná většina doporučených jídel jsou totiž sladké moučníky – zdravé, sladké moučníky. Můj muž sladké moučníky nevyhledává. Cuketu jí obalenou, lilek na grilu, dýni, mrkev a kedluben možná v polévce a tofu je pro něj cizí slovo.
Pomalu mi začíná docházet, že „ideální“ postava výživové poradkyně je vlastně při takovém stravování reálná. Jím jako králík, běhám jako gazela a cvičím jako nefalšovaný kulturista a to denně. A to jsem ani nepoložila otázku na výživové hodnoty. Rozumím, že všechno se dá nahradit, ale rozhodně si nemyslím, že všechny vitamíny, minerály, vlákninu, stopové prvky nahradím lilkem a cuketou, při lepším moučníkem se sladidlem a nízkotučným tvarohem.
Hláška dne: „Vína se prostě nezdám, je to moje práce! Budu o to víc chodit, abych si ho večer mohl dát!“ Ano, můj muž chodí, denně hodinu, prvních 15 minut z něj leje jako z konve, protože svoje spalování startuje na kopci s převýšením téměř 100 metrů, pak pozvolna klesá a chytá dech. Domů se vrací mokrý, špinavý, usměvavý a plný energie. Básní o krásných panoramatech a čerstvém vzduchu, dokonce pije i vodu, po hodině už neslyším o pohádkové procházce, ale slyším hlasité chrápání u televize. Energie je vyčerpána a relaxace nutná.
A tak dle inspirace z onoho jídelníčku dělám čočkový salát, bez lilku a cukety, ale se zeleninou dle mojí fantazie, jsem pochválena. V troubě se však peče bůček a v lednici se chladí bílé víno. S hláškou, že bychom neměli jíst večer a už vůbec ne pečený bůček s okurkou, si ťukáme na zdraví a na další pokusy o hubnutí.
Další články autora |