Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Povolání námořníka nabízí mnohé....“

Pruhované tričko, láhev rumu, svalnaté tělo, sůl kam se podíváš a možná plechovka špenátu mohou vystihovat jinak tvrdé chlapy od námořnictva. Jaké je to být námořníkem a strávit téměř 40 let na moři?

Žijete v malém městečku a myslíte si, že o každém aspoň trochu víte. Avšak ne vždy tomu tak je. Z rohového domku na Náměstí Kryštofa Haranta v městečku Pecka vychází urostlý a usměvavý muž. S hlubokým hlasem, oblečen do elegantní tmavě modré uniformy, zdraví své posluchače v místní cukrárně. Co se to bude dít? Tomuhle chlapíkovi právě skončila téměř čtyřicetiletá šichta na moři a my hoříme zvědavostí po vyprávění z úst člověka, který toho ví o námořnících víc, než kdokoli jiný.

Ing. Z. Chramosta

Pan Ing. Zdeněk Chramosta, byl 20 let vedoucí strojního oddělení na nákladních lodích a s loděmi se přátelil téměř 40 let. Vystudoval v Polském Štětíně a další jeho kroky vedly napříč celým světem. Své poutavé vyprávění, prakticky o svém životě, začal „módní“ přehlídkou ve vlastním podání a to námořnické uniformy vycházkové a pracovní. Pro přítomné technicky znalé posluchače nemohl chybět průřez historií námořních lodí vlastněných ČNP (Československá námořní plavba). Historie našeho námořního loďstva sahá daleko do minulosti. V průřezu historií zazněla i zmínka o významném českém podnikateli Tomášovi Baťovi, který nalodil 40 mužů a stroje na výrobu bot a vypravil se do Indie, kde úspěšně rozjel svůj business, který tam funguje dodnes.

Loď Pionýr, jediná čs.loď, která ztroskotala

Například v roce 1959 byla postavena pro ČNP výměnou za český chmel od Japonců loď Kladno. Jediná loď, která ztroskotala a zůstala na dně moře u Kuby, byla loď Pionýr. Další zmiňovaná loď Jiskra byla sice nejmenší, ale nejproduktivnější, za své éry dokázala vydělat nejvíc peněz, protože vozila převážně zbraně. České lodě se jmenovaly různě, Praha, Vltava, Berounka, Sázava atd.

Z promítaných fotografií bouří na moři až mrazí. Masa vody se na vás valí a vy musíte proti. Nic pro slabé žaludky, tedy alespoň pro ten můj ne. Nejhorším zážitkem s bouří byl pro pana Ing. Chramostu tajfun v Indii, tato bouře byla jeho první a asi proto nahnala největší hrůzu. V případě tajfunu nesmí být nákladní loď ukotvena v přístavu a musí vyjet na moře. Moje otázka zněla, zda se může posádka omezit na minimum, aby bylo co nejméně lidských oběti, ale to pravidla námořnictva nedovolují. Další strastiplná zkušenost pana Chramosty bylo čtyřdenní setrvání s lodí na jednom místě za bouře. V případě ztroskotání lodi je připraven záchranný člun, do kterého 21 členná posádka nasedá na lodi a až po té člun padá do moře. V záchranném člunu platí přísná pravidla na příděl jídla a vody na každý den.

Ale prý zlaté bouře oproti zapomenutému šroubku nebo matičce ve stropě v kajutě, za přítomnosti takového rachotu se nedá spát (loď se neustále hýbe a zapomenutá matka nebo šroub se kutálí, vše je doprovázeno nesnesitelnými zvuky).

A jak je to s alkoholem na lodi, zmiňovaném v úvodu? Námořníci si na lodi při přípitku neťukají a nevstávají, do tropických zemí měli povoleno víno, dnes už je alkohol zakázaný, ale když se dřív mohlo na lodích pít, pilo se v pondělí na vlast, v úterý na matky námořníků, ve středu na námořníky, ve čtvrtek na krále, v pátek na domovský přístav, v sobotu na manželky, milenky a ženy a neděle patřila všem, co jsou na moři.

Námořníci mají různé tradice, některé se již dnes nedodržují, ale jsou takové, které platí dodnes jako například kontrola pořádku, stahování a vztyčení vlajky, oblečení, racci se nestřílejí (legenda vypráví o duších mrtvých námořníků, avšak v dřívějších dobách fungovali rackové jako barometr a svým chováním varovali před přicházející bouří, na druhou stranu zase při ztroskotání lodí trosečníky napadají a klovou jim oči), na lodi se nepíská, žralok se netahá na palubu aj. Dnes už, bohužel, nedodržovanou tradicí byl tzv. Rovníkový křest, který absolvoval při proplutí rovníku každý nováček na lodi (fotografie ukazují spoustu zábavy, avšak pro křtěné to byla taková cesta utrpením)

Vlajka ČNP

Samozřejmě, že padla i otázka na Bermudský trojúhelník, o kterém koluje spousta historek a mýtů.

Pan Chramosta vysvětluje realitu: “Na malém prostoru je tu spousta lodí, je tu mnoho proudů, ale nejzásadnější je metan, loď umí plout na vodě, ale ne na plynu, pokud se na plyn dostane, propadne se.“ A pak s úsměvem dodává: „Ano, i pro mě je Bermudský trojúhelník zásadní, zplodil jsem tu syna.“

Každé povolání má své stinné a krásné stránky, krásné pro které ho děláme. Povolání námořníka přineslo panu Chramostovi poznat svět v době, kdy to nebylo možné, spoustu pravých přátel a schopnost postarat se sám o sebe. Stinnou stránkou je zdraví, častá změna časových pásem, častá změna počasí a teplot (v Evropě je mráz a na druhé straně polokoule jsou tropy) a ani vibrace neudělaly dobře kloubům a páteři. Dlouhé odloučení (dřív téměř na rok, dnes 4 měsíce) od rodiny.

Pan Ing. Chramosta před 18 lety

Pan Ing. Chramosta toho za svůj život zažil mnoho. Procestoval svět, pracoval jako vedoucí strojního oddělení na nákladních lodích a lodě samotné stavěl. Do svého námořnického důchodu má spoustu plánů. Přejme mu hodně elánu a mnoho dalšího povídání o námořnících, aby se dostalo i na vás ostatní, protože ne všechny postřehy se dají napsat do jednoho článku. Bylo to velmi příjemné posezení a věta sympatického chlapíka „Budu Vám to vyprávět....“ vás hned dostane ve fantazii na loď, kde se ve volných chvilkách vypráví zajímavé příběhy.

 

Autor: Petra Crhová | sobota 22.10.2016 7:00 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Petra Crhová

Rodičovská dovolená končí, práce volá! (2)

Dá se skloubit práce, která ženu skutečně naplňuje, s dostatkem volného času pro dítě? Nebo si zkrátka musí vybrat?

3.3.2017 v 7:00 | Karma: 14,99 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona

Petra Crhová

Rodičovská dovolená končí, práce volá! (1)

Účes, oblečení, zkouška komunikace s „normálními“ smrtelníky, aktualizace životopisu, lovení cizího jazyka v hlavě a jiné, i to patří (alespoň v mém případě) k přípravě návratu a hlavně hledání práce po rodičovské dovolené.

2.3.2017 v 7:00 | Karma: 14,46 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ona

Petra Crhová

Kruhovo-sněhový trénink

Leden - měsíc hubnutí! Výživoví specialisté a osobní trenéři se předhání s nabídkou a nápady, jak nejlépe zhubnout. V lepším případě, aby se nejednalo pouze o lednové hubnutí. Já přicházím se sněhovo-kruhovým tréninkem.

17.1.2017 v 7:00 | Karma: 11,00 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Petra Crhová

Klidné Vánoce? U nás ani omylem!

Loňské Vánoce měly být jiné, řekla bych, že klidnější. Ale opak byl pravdou. Na druhou stranu, kdyby byly klidné a bez většího vzrušení, byly by určitě nudné. A tak mi nakonec nevadil ani křeček a na kočku si snad taky zvyknu.

6.1.2017 v 11:20 | Karma: 19,02 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ona

Petra Crhová

Staroměstské náměstí rozzáří strom z městečka Pecky

Pražané! Evropo! Víte odkud pochází vánoční strom, který bude na Staroměstském náměstí zdobit vánoční srdce Evropy?

20.11.2016 v 13:00 | Karma: 18,79 | Přečteno: 742x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 645x
Jmenuji se Petra, taková normální ženská. Mám běžné ženské starosti, vrtošivé vlastnosti a bezmezně miluji svého nejúžasnějšího syna, bláznivého manžela a praštěného psa.