„Povolání hasiče nabízí mnohé......"

5. 09. 2016 9:07:51
Co si vybavíte, když se řekne hasič/hasiči? Mě hned napadne číslo 150, červené auto a slova písničky „Co jste hasiči, co jste dělali....“ Být profesionálním hasičem, ale i tím dobrovolným není jen o čísle, hezkém autě a písničce.

Znamená to spousta práce nejen na své fyzické a psychické kondici, ale také být vždy a na všechno připraven. Od vyhlášení poplachu musí hasiči do dvou minut opustit brány stanice. Jaká je práce hasiče doopravdy? Příjemně jsem si popovídala s mladým, hnědookým, svalnatým, rozeným Peckovákem a hlavně profesionálním hasičem Bc. Michalem Pavlem, který si na svá bedra mimo své práce vzal i oslavy 135 let od založení SDH Pecka (Pecka, Náměstí Kryštofa Haranta, 10.9.2016, více na: crhova.blog.idnes.cz/c/549479/po-poutove-pecce-hasicske-oslavy-10-zari-mestecko-pecka-znovu-ozije.html).

Pracovní den hasiče není jen o čekání na zásah, ale přináší s sebou spoustu činností. Hasiči pracují ve třech směnách a slouží 24 hodin v kuse, pak následují dva dny volna. Směna začíná rozkazem velitele stanice v 7 hodin ráno. Pak následuje přejímka a kontrola techniky a svých osobních prostředků (kontrola oděvu, dýchacího přístroje v sedadle vozidla, osobní radiostanice a kontrola čistoty zásahového obleku).

Dopolední směna zahrnuje tzv. hospodářské práce, jedná se o práce kolem požární stanice jako je údržba techniky, agregátů, úklid, sekání trávy nebo drobné stavební práce s cílem zlepšit prostředí pro hasiče. Nezbytná je pro hasiče odborná příprava a výcvik, která je zahrnuta v odpolední směně. Každý hasič musí znát legislativu, práci se zásahovou technikou, první pomoc, lezeckou techniku, postupy vyprošťování a mnoho jiného. Součástí odpolední směny je také fyzická příprava (posilovna, běh, lezecké stěny). „Klidový režim“ začíná až večer, kdy hasiči drží pohotovost.

Pokud uvažujete se stát hasičem, připravte se na mnohé. Mezi hasiči se říká: „Přijmutí jakéhokoli nového příslušníka bezpečnostního nebo ozbrojeného sboru se rovná testům na výběr kosmonauta!“ Hlavními kritérii z té „papírové“ stránky je trestní bezúhonnost, plnoletost, česká státní příslušnost, maturita, osvědčení pro řízení nákladní vozidel, podání žádosti a životopisu na příslušné ředitelství územního odboru HZS a další.

Nezbytná je důkladná lékařská prohlídka (zátěžové EKG, vyšetření krve, krevního tlaku, zraku, sluchu atd.) a psychologické testy. Pro mnohé obávané psychologické testy trvají jeden den, zkoumá se především paměť, reakce ve stresových a klidových situacích a pohovor o výsledku vyšetření s psychologem.

Papírově byste prošli? Tak a jdeme na fyzičku. Běh na 2 000 m, plavání na 200 m, dále cviky: „sed-leh“, „kliky“, „shyby“, kde se hodnotí počet opakování v čase dvou minut dle definovaných tabulek. Fyzické testy zdatnosti se opakují každý rok. Konečná přijímací fáze je pohovor se služebním funkcionářem, pro nás laiky je to velitel/ředitel HZS.

Bc. Michal Pavel, od kterého jsem čerpala informace pro tento článek, již pět let působí na požární stanici Nová Paka, územního odboru Jičín z HZS Královéhradeckého kraje. A co ho přitáhlo k tomuto povolání? Zprvu to byl zájem o hasičkou techniku. V patnácti letech se stal dobrovolným hasičem, ale v tomto věku se nemohl ještě účastnit zásahů. Při dosažení plnoletosti byl zařazen do Peckovské výjezdové jednotky SDH Pecka. V průběhu studia na SPŠ Jičín přemýšlel kam jeho kroky povedou dál. Myšlenky padaly na armádní vysokou školu (UNOB), hasiče, ale také na další obory, které nepovažuje do budoucna za tak zajímavé a adrenalinové. Po maturitě se rozhodl pro hasiče. A jak říká: “Hasiči nabízejí hodně – umí pomoci druhým lidem v nesnázích, pracují s moderní technikou, mají určité postavení ve společnosti a mnoho dalšího. Hasič je univerzální člověk. Tak padla volba na tuto profesi.„

Nemohla jsem se nezeptat, jak se Michal vyrovnává po psychické stránce se závažnými zásahy. „Je to otázka dost na „tělo“. Každý má svůj program regenerace. Přirovnal bych to k vahám. Jedna část vah je kolektiv v práci. Pokud je fajn kolektiv lidí, na které se můžete spolehnout tak vše jde lépe. „Kluci“ kteří mají odslouženo více jak deset let, tak berou různé mimořádné události jinak, než „mladej“, který má odslouženo dva, tři roky. Takže jistá podpora kolektivu. Druhá část vah je naplněnost Tvého života. Osobně si nemohu stěžovat, jelikož volnočasových aktivit mám požehnaně. Studuji, sportuji, cestuji, zajímám se o historii a v neposlední řadě jsem funkcionářem ve sboru dobrovolných hasičů.“

Osobně si Michal také ve svém práci zažil peprné chvilky, a to když se při zimním zásahu na hořící chalupu propadl stropem. Nerad to rozvádí dál, ale důležité je, že v současné době je v naprostém pořádku a dál může pomáhat.

Na začátku jsem ani netušila, že se dozvím takových nových informací a jsem za ně moc ráda. A perlička na konec, to je abyste si nemysleli, že všechny hasičské zásahy jsou „jen vážné“. Operační středisko hlásilo HZS Nová Paka poplach - „Muž ležící na balkoně ve čtvrtém patře panelového domu nereaguje na volání a křik rodiny, je nutné otevřít byt a zjistit příčinu.“ Když zásahová jednotka přijela na místo a pokoušela se o otevření bytu za velkého hluku, dveře se najednou otevřely a z nich vyšel rozespalý onen muž. V hlášení stálo: „Tvrdý spánek!“ Děkuji Michalovi za poskytnuté informace a fotky! A děkuji všem hasičům za to, co pro nás všechny dělají!

Autor: Petra Crhová | pondělí 5.9.2016 9:07 | karma článku: 17.52 | přečteno: 1383x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hradec Králové

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 338 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 644

Jmenuji se Petra, taková normální ženská. Mám běžné ženské starosti, vrtošivé vlastnosti a bezmezně miluji svého nejúžasnějšího syna, bláznivého manžela a praštěného psa. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...